Van Cortez (Colorado) naar Rock Springs (Wyoming) - Reisverslag uit Washington, D. C., Verenigde Staten van Martin Power - WaarBenJij.nu Van Cortez (Colorado) naar Rock Springs (Wyoming) - Reisverslag uit Washington, D. C., Verenigde Staten van Martin Power - WaarBenJij.nu

Van Cortez (Colorado) naar Rock Springs (Wyoming)

Door: martin

Blijf op de hoogte en volg Martin

22 Mei 2006 | Verenigde Staten, Washington, D. C.

Opmerkelijk, maar het valt wel op. Tot zover ben ik zeker wel aardige vriendelijke amerikanen tegen gekomen. Maar in Colorado vind ik tot nu toe de aardigste amerikanen. Niet verlegen om een praatje en helpen je graag. Ik ben tot nu toe nog met geen Bushtype in discussie gegaan, wel met iemand die benieuwd was wat ik van Bush vond (bahhhhhhhhh). We konden enigszins onze gal spuwen.

Dinsdag, 16 mei 2006

Op advies van de motelmevrouw ben ik naar het "Anasazi Heritage Centre" gegaan dat vlak bij Cortez en Dolores ligt. Het centre ligt gebouwd aan de heuvel waar een nederzetting (kiva) van de Anasazi (vroegere bewoners) gevonden is. Mooie plek voor een museum. Een goede film en een paar tentoonstellingen geven een goed beeld van de vroegere Anasazi in de wijde omgeving.Op de heuvel zijn de restanten te zien van een woning van de Anasazi. Op die heuvel hebben ze niet voor niets hun kiva neergezet. Vanaf de heuvel heb je naar alle kanten een mooi uitzicht. Daarna via de wegnr's 145, 62, 550 en 50 naar Gunnison gereden. Vlak bij Montrose bij de ingang van "Black Canyon of the Gunnison National Park" een broodje gegeten. In mijn gidsen wordt niet gerept over dit park, dus ik doe verder "niks" met dit park.

Woensdag, 17 mei 2006

Vanochtend een leuk gesprek gehad met iemand van het motel. Het bleek alweer en Pool te zijn die zijn familie daar helpt n zijn centen verdient aan al die motelgasten. Omdat er in Colorado veel bergen te vinden zijn, werken om die reden ook veel Polen in Colorado. Het doet ze denken aan hun bergen in Polen. Hij gaat wel weer terug naar Polen waar zijn vrouw en kinderen zijn. Nu op weg naar "Florissant Fossil Beds National Monument", vlakbij Colorado Springs, waar veel fossielen voor komen. Onderweg daar naartoe zag ik met een schuin oogje een aantal keren de kreet "raften". Een aantal keren heb ik me ingehouden en voorbij die borden gereden. Maar op een bepaald moment wordt het voor een vent als ik teveel. Nu ga ik voor de tweede keer raften, maar wel wilder dan de eerste keer. Ik wil dat wildwater in mijn gzicht laten spetteren...
Onderweg in Johnson Village geboekt bij de "Adventure Company". Ik ben benieuwd. Ik heb die juffrouw aangegeven dat ik echt wil raften en geen sightseeing onderweg en uit je neus peuteren blief. Ik wil een zwaardere klasse en die heb ik gekregen. Het is klasse 3+ geworden en de zwaarste klasse is 5. Misschien voor een derde keer? Was een prachtige tocht over de Arkansasriver en ben tot op mijn onderbroek nat geworden.
Nu richting 11-miles campground aan een meer mijn tentje neer gezet. Een tijdje gesproken met een Japans/Chinese mevrouw die met een prachtige lange gele kayak de volgende morgen het meer opgaat.

Donderdag, 18 mei 2006

Ik zit momenteel noordelijker in de USA en dat was te merken ook. De afgelopen nacht heb ik slecht geslapen door de kou in mijn tentje, ondanks mijn -5 oC nieuwe slaapzak. Volgens mij was het niet kouder die nacht, zou het aan de slaapzak liggen? Of alles niet erg genoeg was gingen die verrekte coyotes al om 3.45 uur in de ochtend hun liedje zingen, bastards! Zoals je merkt heb ik gisteren het Fossils NM niet kunnen bezoeken, dus deze ochtend richting de fossielen. Ik heb een trail gelopen want die liet versteende boomdelen zien. De andere fossielen liggen niet bloot in het park. Ze laten ze liggen in de bodem vanwege de conservering van de fossielen. De enige fossielen (insecten, blaadjes, vissen etc.) zijn in het visitor-centre te zien. Interessant. Via een tip kreeg ik te horen om zelf naar fossielen te zoeken bij een zgn. "quarry" (fossielenplek). Voor $10,-/uur mag jezelf stenen openbreken met gereedschap die je ter beschikking krijgt. Afhankelijk van de grootte en structuur van de steen kan je fossielen bloot leggen. Leuk werk, ik kan wel uren hiermee bezig zijn. Vroeger in Twenthe ging ik met mijn broer op weleens jacht met een zeef naar fossielen in het opgegraven Twenthekanaal-zand. Onze strijd ging vaak wie de grootste haaietand vind. De locatie hier is sinds 6 generaties in bezit van een familie die deze quarry exploiteert. Hele schoolklassen doen hier hun "opgravingen" en hakken erop los. Ik heb wel wat fossielen (blaadjes) bloot gelegd (zie foto's). Van de eigenaresse kreeg ik een insectenfossiel, lief ja. Daarna via de wegnr's 9, I-70 en 40 in Grandby (vlak bij de Rocky Mountains NP) beland.

Vrijdag, 19 mei 2006

Tegenvaller, de "Trail Ridge Road" in het national Park van de Rocky Mountains was nog dicht en gaat pas na Memorialday 31 mei (feestdag voor de amerikanen) pas open. Dus ik kan helaas niet het hele park bezichtigen. Alleen het westelijk deel en voor het oostelijk deel moet ik een hele omweg voor maken en dat doe ik niet, jammer dan. Een paar trails gelopen en gezocht naar beren en elanden (moose). Die verekte zwarte beren laten zich niet zien. Lijkt wel of ze me ontwijken, de scheiterds. Een interssant verhaal is dat de Rocky Mountains de "continental divide" vormen. D.w.z. dat het regen- en smeltwater op het westelijk gedeelte van de Rockies via de Coloradoriver naar de Pacific stroomt en het regen- en smeltwater op het oostelijk gedeelte van de Rockies via de Mississippi naar de Atlantic stroomt. Tot mijn verrassing witte pelikanen gezien, via tip, op Lake Grandby. Ik dacht altijd dat het zoutwatervogels waren, maar deze "vissen" in het binnenland in zoetwater. s' Middags nog even naar mijn emails gekeken in de plaatselijk bibliotheek van Grandby.

Zaterdag 20 mei 2006

Vanochtend mijn moeder en broer gebeld en gefeliciteerd met zijn verjaardag. Nu richting "Dinosaur National Monument" via wegnr. 40 dat deels in Colorado en Utah ligt. Eerst naar het westelijke visitor-centre waar een apart centre te zien is. Een wand van het gebouw bestaat uit een rotswand waarin de fossielen van de dinosaurussen te zien zijn. Leuk educatief idee niet? In het centre een hele uiteenzetting over de verschillende formaties waar wel/niet fossielen zijn te vinden. De wand bestaat uit de zg. Morris formatie waar dus die dinosaurussen zijn te vinden. Mooi gezicht zo'n wand, wel 6 meter hoog met al die uitstekende botten. Na dit bezoek het park ingereden waar o.a. petrogliefen van de vroegere bewoners te zien zijn. Bij een van die locaties kwam ik in contact met een amerikaanse. Een deel van de scenic-drive zijn we samen opgetrokken. Leuke vrouw die Phyllis uit de staat Colorado. Ze vindt die petrogliefen helemaal te gek. Ze gaf me een tips m.b.t. locaties die beslist nog zou moeten bezoeken, aardig niet? Aan het eind van de scenic-drive nodigde ze me uit voor een etentje, die ik natuurlijk moeilijk, uit Nederlandse hoffelijkheid, kon weigeren. We hebben dus heerlijk ergens in het park buiten tussen de bergwanden een heerlijk Coloradonees (vis, spinaziecreme en spaghettie) maaltijd genuttigd. Tegen 21.30 in het donker afscheid genomen van de leuke amerikaanse en een stevige hollandse kus gegeven voor het leuke samenzijn. In het dorpje "Dinosaur" naar mijn motel gegaan.

Zondag, 21 mei 2006

Eerst tanken en een cappuccino halen. Een gezelig praatje met de mevrouw van de benzinepomp en ik hoefde de cappuccino niet te betalen, leuke dngen in het leven niet? Vanochtend het oostelijk deel van het Dinosaur NM bezocht en daar ook een scenic-drive van 30 miles gereden. Mooie kleurige rotsformaties gezien. Daarna via wegnr. 40 naar Vernal in Utah gereden om het dinosaurussenmuseum (Utah Field House of Natural History State Museum) te bezoeken. Prachtig museum met de nodige skeletten van dinosaurussen. Daarnaast de nodige geologie-, mineralen- en fossielenlessen. Werkelijk interessant. Nu richting Tetonpark IN Wyoming. Nu een slaapplek in Rock Springs. Bij het motel naast mijn kamer meteen in gesprek met een tweetal amerikanen. Wat ze precies deden werd me niet duidelijk, maar wel het biertje die ik kreeg aangereikt, proost.

• 22 Mei 2006 - 14:53

Wim:

He die Martin,

Fantastisch kerel. Ik ben blij dat je het zo naar je zin hebt daar. Wederom leuke foto's. Ik ben echter wel even nieuwsgierig naar de oorzaak van die deuk in de linkervoorkant van mevrouws auto.
    He kerel veel plezier nog en ik wacht met plezier op je volgende bericht

• 23 Mei 2006 - 19:53

Hilleke:

hoi martin wat een stoere foto's van je tijdens het raften.lijkt me fantastisch toe, je verhaal blijft me boeien.ik ben blij voor je dat je zo geniet, echt hartstikke leuk voor je. en die coyotes, wedden dat je ze straks bij thuiskomst nog gaat missen. Ik zet er een lekker flesje wijn op in, of wat te zeggen van een filmpje. Keep enjoying martin en tot ziens, liefs hilleke

• 24 Mei 2006 - 10:59

Marion:

Hoi Martin,

Wat een spannende verhalen allemaal, zo te lezen , heb je het erg naar je zin! Geniet nog maar van de laatste paar weken! Tot gauw, groetjes Marion

• 27 Mei 2006 - 23:26

Jeannet:

Ha die Martin,
    How's life in the States??Al weer een tijdje geleden dat je iets van me hoorde (via deze site en je email). 'k Liep even een paar dagen achter met lezen van je site. Ik volg op het moment twee van deze sites want Hans en Johan zitten in Zweden. Weer errug leuk om even weer helemaal bij te lezen. En al die foto's maken het natuurlijk helemaal af!! Eindelijk dan wezen raften (zag er leuk uit maar nog steeds een beetje tam of zaten er ook wildere stukken bij--> volgens mij ben je wel klaar voor klasse 5). En je campsites zijn ook leuk om te zien. Net als Wim ben ik benieuwd naar de mevrouw met deuk. Hopelijk licht je het nog es ff toe. Hé man lekker blijven genieten en kun je me nog ff laten weten of je m'n laatste email over P&O hebt ontvangen??
    Liefs Jeannet

• 28 Mei 2006 - 09:13

Allerliefste Kleine Zusje:

Ola Martin,
    Wat een prachtige verhalen weer. Wat gaaf dat je fossielen bent wezen loshakken. Zitten je vingers er nog aan? Gezien je handigheid met gereedschap! Of typ je nu met een stompje?
    Stoer hoor dat je 3+ hebt geraft. Maar pas je wel op. Je bent de jongste niet meer.Ik wil je er niet te vaak aan herinneren hoor maar je bent wel bijna 50 hoor! Hi,hi, hi! Ma is afgelopen zaterdag door Max opgehaald en tot en met 8 juni logeert ze in Ede.
    We (Jes, Gert, Amber, Ruby, Peter, Bo, Kiki en ik zei de gek gaan vertrekken vandaag naar Zeeland. Wij gaan genieten van een weekje vakantie op de camping. We komen op 6 juni weer terug.
    Liefs xxx

• 28 Mei 2006 - 17:53

Heleen Van De Velde:

Hallo Martin,
    Ben net terug van een verregend weekendje Zeeland. Zo erg hebben we het nog nooit beleefd. Het was moeilijk met de familie de stemming ering te houden. Bij jou echt heel ander weer met al die mooie blauwe luchten met witte wolken. Super gaaf je vakantie. Wat zie en beleef je veel! Fantastisch mooie foto's, zo beleef ik het ook een beetje. Fijn dat je dit ook zo trouw bijhoudt. Nu Martin het schiet alweer op, wanneer kom je terug? Groeten en liefs van Heleen