Van Ridgecrest naar Woodland (beide California) - Reisverslag uit Washington, D. C., Verenigde Staten van Martin Power - WaarBenJij.nu Van Ridgecrest naar Woodland (beide California) - Reisverslag uit Washington, D. C., Verenigde Staten van Martin Power - WaarBenJij.nu

Van Ridgecrest naar Woodland (beide California)

Door: martin

Blijf op de hoogte en volg Martin

20 Juni 2006 | Verenigde Staten, Washington, D. C.

Lieve familie en vrienden,

Dit wordt alweer onze laatste week van onze vakantie. Drie maanden trekken van New Orleans naar San Francisco is toch een hele ruk met de auto. Ik heb, zoals jullie eerder hebben kunnen lezen, enige auto’s uit kunnen proberen. Dus Herman elk nadeel heb zijn voordeel. Trouwens wat vinden jullie van het nederlands voetbalteam? Doen ze het goed? Harry en ik proberen het enigszins te volgen via een krant en TV-beelden (als we geluk hebben). We weten dat ze en ronden verder zijn gekomen en dat ze woensdag tegen Argentinie moeten. Ik zie in elk geval de vervolgronden in Nederland en zal me in de huiskamer vervoegen bij vrienden met wat witbier en pinda’s. Ik zal mijn oranje hoofdparaplu van zolder halen om het oranjegevoel naar boven te krijgen.

Donderdag, 15 juni 2006

Deze ochtend naar een park met imposante verschijningsvorm. Ik ben daar bij mijn vorig bezoek aan California met Joke aan het park onder de indruk geraakt van de grootsheid van deze organismen. Het park heet “Sequoia National Park”, een park met reuzenbomen, waar je je nietig voelt. De sequoia is werelds grootste levende boomsoort. Ze kunnen een hoogte bereiken van wel 93 meter, een leeftijd bereiken van 3200 jaar, gewicht hebben van 1385 ton en basisdiameter hebben van 10 meter. Als je daar met je familie een huisje betrekt bij zo’n sequoia dan kan deze wel 160 mensengeneraties overleven/meemaken. Wat een tijdspanne, niet? En ik word de 24ste juni 50 jaar wat een leeftijdsverschil. Ik hoop overigens in elk geval tot en met mijn 88ste op deze aardkloot te mogen wandelen. We zijn via de zuidingang van het park om info bij het visitor-centre te halen. Vandaar zijn we naar het knusse campground “Buckeye Flat” gereden om onze tent daar te plaatsen. Er waren daar maar een stuk of 25 slaapplekken tussen de bomen. Alleen de weg al naar deze campground is prachtig. Je moet al autokronkelend en stijgend het park in, maar om de campground te bereiken moet je over nog smallere de kronkelende en verder stijgende wegje berijden. Oja, gisteren in Las Vegas kwam Harry tot de conclusie, na een zelf ontwikkelde reparatieproef, dat zijn Marialuchtbedje (ter info; deze heeft Harry in Lourdes gekregen) de geest had gegeven. Misschien krijgt onze Leo Sand nog gelijk ook met zijn opmerking om in de “lepeltjeshouding te slapen” en deze op mijn matras te hanteren. Gelukkig heeft Harry onderweg een luchtmatras, zij het geen heilige, gekocht en hoeven we de voornoemde houding niet uit te proberen. We hebben nog een leuk gesprek gehad met onze Tjechische buren (zoon en ouders). Volgens mij slapen zij wel in een trio-lepeltjeshouding, want volgens mij leek hun tentje net zo groot als de mijne. Ach ja ze zullen in Tjechie het een en ander gewend zijn. Ik heb hun crackers gegeven die Harry en ik niet opeten. Volgens mij waren ze daar blij mee, want later boden ze ons, voordat we onze broodmaaltijd naar binnen hadden gewerkt, hun zelf gemaakte pruimenlikeur (ca. 50% alc.) aan. Dit zijn toch leuke bijverschijnselen van het campingleven, niet? Bij de WC sprak ik een Amerikaan die me wist te vertellen dat hij 2 zwarte beren niet ver van zijn slaapplek op de heuvel had gespot. In tegenstelling tot Yellowstone park, wordt de campinggasten dringend doch dwingend verzocht om alle geurende waren (eten, cosmetica, tandpasta etc.) in de anti-beren-kast (ABK) te plaatsen. Deze kast heeft een apart slot waar de beer met zijn grote nagels niet bij kan (of niet weet). Bekijk de foto’s maar. Niks maar dan ook niks mag in je tent en auto. Tent logisch, maar auto? We hebben een filmpje gezien wat “verpeste beren” kunnen aanrichten. De autodeuren/ramen worden als sardineblikjes open gereten en ze kruipen erin om het voedsel te pakken. Het park verbiedt dan ook terecht dat men “luie beren” opvoedt die alleen op mensenvoedsel uit zijn, doordat men hen “voedert”. Liever een snuffelende beer aan de ABK dan een autokofferdekselrukkende beer, niet? Harry en ik hebben zelfs niet onze tanden gepoetst en heb mijn avondtoilet maar achterwege gelaten. Zelfs Harry opperde het idée om vanavond maar geen bier te drinken om ‘s nachts maar niet naar de WC te hoeven lopen. Harry zei, als ik toch moet dan rits ik de tent een beetje open en urineer vanuit de tent. Voor vrouwen die moeten hebben we bedacht dat ze het plastuitje met verlengd uiteinde moeten nemen. Ach ja zo zaten we nog wat te filosoferen. Na wat gevechten tegen de plaatselijke mugdivisies zijn we onze tent vroeg ingedoken.

Vrijdag, 16 juni 2006

Harry had vannacht slecht geslapen en min of meer op een oor geslapen vanwege de beren. Dit slaaptekort moet hij vanavond maar inhalen. Ik zal vandaag rijden. We zijn deze ochtend de scenic-driveway afgereden om onderweg de sequoia’s te bewonderen. We hebben de “General Sherman” en de “General Grant” sequoia in al zijn grootsheid aanschouwd. Wat een joekels en nog vele anderen natuurlijk. Aan het eind van de drive hebben we visitor-centre “Lodgepole Village” bezocht en daar een geode film gezien over de beren in dit park. Aan het eind van de middag zijn we via de westkant van het park uitgereden richting Fresno en hebben daar overnacht. Overigens, aan Sequoia Park zit “Kings Canyon National Park” die we maar niet hebben bezocht.

Zaterdag, 17 juni 2006

Harry heeft gelukkig goed geslapen. Ons volgend reisdoel is het wereldbekende “Yosemite National Park” waar jaarlijks wel 4,5 miljoen bezoekers hun voeten in dit park zetten. Dit park heb ik 7 a 8 jaar geleden ook met Joke aangedaan. Dat is ongeveer een vierde van het aantal inwoners van Nederland! Het is weekend en wat ik verwachtte kwam uit. Veel bezoekers, want de Amerikanen hebben ook weekend. We zijn via Fish Camp (zuidingang) Yosemite ingereden en konden al gelijk niet “Mariposa Grove” (vanwege reuzebomen) niet in vanwege de drukte. Dit was voor mj de eerste keer dat het me overkwam in een National Park. Zo zie je maar weer, zelfs meneer Power uit Nederland heeft geen privileges. Na onze lunch op een meadow (groen, sappig grassland) met om ons heen de nodige reuzebomen, zijn we de Wawoona-road afgereden en in de Yosemite Valley het grote visitor-centre bezocht. Poeh het is echt druk, nu al. We hebben de film “Spirit of Yosemite” bekeken en genoten van een goede bak cappuccino. Het was een crime om vanaf de parkeerplaats weg te rijden, file (1/2 uur wachten) ! snap je dat nou? Onderweg nog een paar watervallen bezocht om van de file- emoties te bekomen. We hadden hier in het park willen kamperen, maar alle campgrounds waren vol. Ook al zoiets, hebben wij dat. Dit park is echt populair. Logistiektechnisch is het niet handig om 1 ½ uur het park uit rijden om een slaapplek te vinden om de volgende ochtend het park weer in te rijden. En trouwens, kamperen in dit park was natuurlijk machtig mooi geweest. Ik moet zeggen dat dit park mij wederom imponeert om zijn schoonheid en gigantische granieten rotspartijen. We slapen vannacht in Oakdale.

Zondag, 18 juni 2006

Vanmorgen de wekker op 7.30 uur om redelijk vroeg in Yosemite Park te zijn om de rest van het park te bekijken. Eerst zijn we naar het “Glacier Point” view-overlook gereden om in totaliteit een kwart van het park te kunnen aanschouwen. Daar is de granietklomp “Half Dome” in als zijn glorie te aanschouwen, prachtig. Dit is echt een van de mooiste viewlocaties die ik tot nu toe heb gezien. Hierna naar “El Capitan” (aansprekende naam niet?) om dit gigantisch stuk granite te bewonderen. We spraken daar een aantal klimmers die collegaklimmers, die El Capitan aan het bestijgen waren, aan het volgen waren. Een aantal zijden van deze granietklomp zijn loodrecht en hellen op bepaalde plekken zelfs over. Ik sprak een Belgische jongeman, spreek gerust Nederlands manneke zei ie op een bepaald moment (mondieju; schrijf ik dat goed?), dat hij al 6 weken in dit park aanwezig was om te klimmen. Die erge steile wand heeft hij in 5 dagen bedwongen, bewondering alom van mij hoor. Slapen doen ze in een hangmat tegen de rotswand aan en een potje koken met een brandertje doen ze daar aan die rotswand ook. Ze moeten ca. 4 liter water per dag drinken en dat 5 dagen lang. Reken maar uit 20 kg meesjouwen in het begin en dan spreek je alleen nog maar over water. Ik krijg wel bewondering voor deze gasten wat ze presteren, zowel lichamelijk en geestelijk. Het zal wel te maken hebben met je hormonenspiegel die je met je DNA heb meegekregen dat j edit soort dingen onderneemt. Wat voor soort mensen zijn dit eigenlijk? Zomaar vragen die bij me opkomen. Nu het park weer uit en een slaapplaats betrekken in Jamestown.

Maandag, 19 juni 2006

Op ons gemak naar Sacramento gereden om een rustdag in te lassen. Tjonge wat een grote stad (450.000 inwoners). We dachten effe een redelijk motel te vinden voor 2 nachten. Nee dus, maar al rijdende en zoekende wel veel gezien van deze stad. We besloten naar het noorden te rijden om in een ander stadje ons geluk te beproeven. Het werd Woodland.

• 20 Juni 2006 - 20:39

Antoinette:

Dag Martin,
    Nou, nou, nou, nou, nou Benoemenswaardig zoals jij al die tijd je dagboek hebt bijgehouden en dit tot het eind hebt volgehouden. Het leest gezellig zoals jullie alles beleven. En ook nog leuke, intressante informatie. Vooral dat van de klimmers vond ik ongelooflijk. Lieve Martin, voor mij het laatste berichtje voor je dagboek. Ik wens je een fijne verjaardag en een goede reis terug. En inderdaad, er zijn nog meer mooie plekken op aarde om te ondekken. Maar deze vond ik ook ergggggggg mooi. Bedankt voor de mogelijkheid om er ook 10 dagen van te mogen genieten.
    DAG en tot ziens.
    Vriendelijke groetjes en nogmaals bedankt. Antoinette

• 20 Juni 2006 - 21:13

Leo:

Hello Harry and Martin,
    You look already like real Americans completely with the right head and big smile, great boys.
    Nou Harry voordat je het weet ben je verknocht aan de Amerikaanse ruigte en wil je niet terug naar het degelijke Holten. Dank voor je mooie kaart trouwens.
    Ik hoop dat jullie de komende dagen nog volop blijven genieten, vooral van de bijzondere kleine dingen (ahum die 't 'm doen). Veel fun verder en de warme groeten oet Hengelo. Adios Leo.

• 22 Juni 2006 - 21:21

Carla:

Hoi Harry en Martin, even de reisverhalen van jullie lezen en dan gaan we slapen.
    Nog een paar dagen en dan vliegen jullie de plas weer over.
    Trouwens bedankt voor jullie kaarten mede namens mijn achterban in Zuidlaren.
    Sluit het 50ste levensjaar van Martin goed af (wij zullen er één op drinken) en een behouden thuiskomst.

groetjes, Carla

• 23 Juni 2006 - 14:26

Max,Frens,Joan,Michel:

Ha lieve Martje.1 dag tevroeg, maar we gaan nu naar de camping en dan kunnen we jou morgen niet bereiken.
    Wij willen jou van deze kant VAN HARTE FELICITEREN met je 50ste verjaardag!!!Het komt niet meer voor dat je in de U.S.A Abraham ziet.
    Heel veel liefs en dikke kussen van ons uit Ede.

• 23 Juni 2006 - 17:37

Pam, Theo En Maureen:

Hoi broer,
    Wij genieten nog steeds van je verhalen en foto's.Wij wensen je alvast een mooie,amerikaanse 50ste verjaardag toe en geniet nog maar heel even in de States.Schrijf alvast in je agenda famieliefeest op 2 juli.Tot gauw.
    Pam, Theo, Maureen

• 24 Juni 2006 - 20:03

Jessica En Mama:

Hoi martje, alles goed dus met je!! Wij gert jes amber tom en mama wensen je hele mooi vieftigste verjoardag toe. Nu nog de mosterd. Geniet er nog effen en tot gauw. Veel lief en dikke kus.
    Groetjes Mama
    Amber Tom Gert Jessica

• 24 Juni 2006 - 20:49

Leonie En Herman:

Lieve Martin,
    Van Harte Proficiat met je 50e verjaardag. Heb je Abraham al gezien?
    We horen het nog wel. Geniet er van. Maak er met Harry nog een paar mooie dagen vana in Amerika.
    We hopen jullie binnenkort weer te zien.
    Groeten en we zullen er zo nog één op je verjaardag drinken, Proost!
    Leonie, Herman en de jongens.

• 24 Juni 2006 - 20:56

Je Allerliefste Kleine Zusje:

Lieve, lieve Abraham,Er is er jarig hoera hoera. Dat kan je wel zien dat is hij. Dat vinden we allemaal zo prettig ja, ja en daarom zingen we blij. Abraham leve lang hoera hoera.(3x)Lang zal die leven (3x), in de gloria (3x) Hieperdepiep Hoera (3x) Ik had dit graag voor je gezongen maar dat moet maar even wachten totdat je terug bent. Van harte proficiat! Vind je het niet een beetje overdreven om helemaal naar Amerika te gaan om je Abraham bezoek te ontlopen???? In iedergeval kusjes en liefs van Ruby, Peter, Bo, Kiki & Bella

• 24 Juni 2006 - 21:31

Heleen Van De Velde:

Hallo Martin, Het is half 12 in de avond en je bent nog net jarig en wel: 50!!!!!Hartelijk gefeliciteerd. Ik kom net van een weekje Zeeland met mijn nichtje Felicitas, die jouw site ook vaak bezoekt, en mijn vriendin Hans. Je moet nu haast terug zijn en morgen zit je misschien ? bij Nederland bij de buis. Groetjes Heleen

• 24 Juni 2006 - 21:43

Carla, Koen, Liselot, Lars En Guus:

Dear Martin, Vandaag, 24 juni 2006, is 50 jaar later dan dezelfde datum met jaartal 1956: je ziet Abraham in de ogen en viert ver weg van ons maar via deze grandioos steeds door jou gevulde site ook weer gevoelsmatig dichtbij jouw verjaardag. Van ons allemaal krijg je de hartelijke felicitaties. We hopen dat je deze verjaardag mag herinneren straks als een bijzondere: in de laatste week van een boeiende reis door de USA. We zien je graag straks weer terug in Groningen en ommelanden, inclusief de kop van Drenthe die erop blijft horen! We zullen je morgen een beetje missen als we een andere wildeman, Han genaamd, gaan bezoeken voor zijn feestje om dezelfde leeftijdsreden. Als mannen, jaarlijks bijeen ergens in Nederland, zullen we ons best doen dat gemis richting Han goed te maken en dus ook jouw naam meenemen in onze felicitaties. Geniet zelf nog maar even volop van het op vakantie zijn en nu al toch een behouden thuisreis toegewenst door Lars, Liselot, Koen, Carla en Guus.